Doula

Een doula is een geboortecoach speciaal voor jou. Al tijdens de zwangerschap biedt ze support op zowel emotioneel als mentaal niveau. Ze helpt je voorbereiden en toe te werken naar een bevalling waar je vol vertrouwen in kan gaan, samen. Tijdens de bevalling zal ze aanwezig zijn, en in tegenstelling tot een verloskundige, niet meer weggaan totdat de baby geboren is. Er is dus altijd een vertrouwd gezicht. Ook tijdens de bevalling zal de doula je emotioneel, mentaal en fysiek ondersteunen. Na de geboorte komt de doula ook nog een paar keer langs bij je. 

Ik wil ervoor zorgen dat jij het gevoel behoudt dat je de regie hebt. En ik zal je helpen je grenzen en wensen te bewaken en zal proberen een zo optimaal mogelijke uitgangssituatie voor jouw geboorteplan te creëen. Ik ben geen vervanging voor jouw (beval)partner, en ook niet voor een verloskundige of gynaecoloog. Ik ben immers niet medisch opgeleid, en jouw (beval)partner kent jou het allerbeste. Wel ben ik een waardevolle aanvulling op dit team.

Een doula heeft veel voordelen

In Amerika is een doula al langere tijd populair. Onderzoek toont aan dat er veel voordelen zitten aan het hebben van een doula bij de bevalling. Zo zijn er deze cijfers over het verloop van de bevalling als er een doula aanwezig is. 

❥ 50% minder keizersneden.
❥ 25% kortere duur van de bevalling.
❥ 60% minder verzoeken om een ruggenprik.
❥ 30% minder verzoeken om pijnbestrijding.
❥ 40% minder gebruik van pitocin/oxitocine (inleiden van de bevalling).
❥ 40% minder tangverlossingen.

Maar misschien nog belangrijker dan de cijfers is dat de ouders met een positieve blik terugkijken op de bevalling en geboorte. Wil je nou meer lezen over dit ‘Doula-effect’ of bovenstaand onderzoek, dan kan je dit vinden in het boek: ‘The doula book: how a trained labor companion can help you have a shorter, easier, and healthier birth’ van Marshall H. Klaus en John Kennell.

Ons Doula-pakket

Doula’s zijn er in verschillende vormen. Het is belangrijk dat je een doula vindt die bij jullie past en die kan aanbieden wat jullie fijn vinden. Wij bieden een compleet pakket aan met begeleiding voor, tijdens en na de bevalling. 

❥ Een kennismakingsgesprek waarin we elkaar kunnen leren kennen en waarin jullie alle vragen mogen stellen die je wilt. Het is hierin belangrijk om te kijken of wij bij jullie passen en of we kunnen voldoen aan jullie wensen. In dit gesprek zullen we ook uitleggen wat we doen en hoe het verloop van onze begeleiding gaat zijn. Na de kennismaking hebben jullie de tijd te beslissen of jullie met ons verder willen of niet, en dat is allebei prima. Als jullie besluiten niet met ons door te willen gaan worden er geen kosten in rekening gebracht.
❥ Een tweede gesprek waarin we wat dieper ingaan op het proces van de bevalling en waar we een aantal dingen doorspreken. Hierna kunnen we, als die wens er is, voor jullie of met jullie samen, jullie geboortewensen op papier zetten. Het zogenaamde ‘geboorteplan’.
❥ Een derde en laatste gesprek waar we het geboorteplan nog eens doornemen en kijken of er veranderingen doorgevoerd moeten worden. We doen wat oefeningen om te ontspannen en kunnen vast wat oefeningen doornemen voor tijdens de bevalling. 
❥ Als de uitgerekende datum voorbij is en het duurt te lang voor we elkaar zien, komen we nog een keertje extra langs. Ook komen we langs voor een stuitconsult als dat nodig is.
❥ In de 3 weken voor en 2 weken na je uitgerekende datum (week 37 t/m 42) zijn we beschikbaar voor jullie bevalling. Zodra we er zijn gaan we niet meer weg en blijven bij jullie tot zeker 2 uur na de bevalling. Mocht de bevalling plaatsvinden buiten deze tijd dan proberen we er uiteraard ook bij te zijn!
❥ We kunnen alle materialen uit onze doula-koffer inzetten tijdens je bevalling. Neem eens een kijkje in onze koffer.
❥ We komen na een paar dagen op kraamvisite zodat we samen kunnen terugkijken op de bevalling en we voor jullie dingen kunnen verhelderen.
❥ We schrijven een persoonlijk geboorteverhaal voor jullie. Dit komen we een aantal weken na de geboorte brengen tijdens een afsluitend bezoek. 
❥ We maken foto’s tijdens de bevalling. Dit is na overleg met jullie. Jullie besluiten natuurlijk of er foto’s gemaakt mogen worden en wat er op de foto mag. Dit zijn geen professionele foto’s, maar gemaakt met een iPhone. 
❥ Uiteraard zijn we de hele tijd van de begeleiding beschikbaar voor jullie vragen.

Hebben jullie nog wensen buiten dit pakket, of willen jullie maar een bepaald deel van een pakket afnemen, neem dan gerust contact op.

In principe maak je kennis met een van ons en zie je de gehele zwangerschap hetzelfde gezicht en dit is ook degene die bij je bevalling aanwezig is en in je kraamtijd langskomt. Maar mocht het zo zijn dat diegene door overmacht niet aanwezig kan zijn bij de bevalling, dan komt de andere doula ondersteunen. Uiteraard is ze volledig op de hoogte van jullie wensen en geboorteplan. Zo ben je gegarandeerd van fulltime support tijdens je bevalling!